2015. szeptember 24., csütörtök

BÁV plakátaukció-Filmes plakátokkal

A Szegénylegények kultikus filmplakátjával emlékezünk Jancsó Miklós filmrendezőre a BÁV plakátaukcióján

 94 éves lenne szeptember 27-én a Kossuth-díjas filmrendező, Jancsó Miklós. 
Képtalálat a következőre: „jancsó miklós”

A múlt évben elhunyt mester olyan filmeket jegyzett, mint a Szegénylegények, a Szerelmem Elektra vagy a Kapa-Pepe sorozat. Több filmjét nagy sikerrel mutatták be a világ számos országában. A filmrendezőre egy igazi ritkasággal, a Peter Strausfeld, a londoni Academy Cinemának készített Szegénylegények filmplakátjával emlékezik meg a BÁV a hétfőn nyíló aukciós kiállításán.
Képtalálat a következőre: „szegénylegények”
A filmet Angliában „The Round-Up” címmel tűzte a műsorára az Academy Cinema. George Hoellering, a mozi tulajdonosa, saját forgalmazású filmjeihez előszeretettel rendelt plakátokat Peter Strausfeld grafikustól. Így történt ez a Szegénylegények kapcsán is. A 300-500 példányban, linómetszéssel, a művészre jellemző izgalmas és egyedi stílusban készült plakátok mára már ikonikus darabokká váltak, és meglehetősen drágán kelnek el az európai plakátaukciókon.
Képtalálat a következőre: „szegénylegények”
A BÁV első plakátaukcióján közel 170 filmposzter kerül kalapács alá. A hazai és külföldi kiváló grafikusok és festők kezei alól kikerült plakátok valódi művészi értékkel rendelkeznek. Ráadásul mára már csak néhány példány maradt fenn belőlük. Így nem csoda, ha a plakát nemzetközi viszonylatban óriási gyűjtőkörrel rendelkezik. Itthon, a nyugati trendekkel ellentétben, még viszonylag ritkán láthatunk eredeti plakátokat az otthonokban. De éppen ezért, egy-egy kiugróan drága régi plakátot leszámítva, ma még mindenki számára elérhető áron tehetünk szert kedvenc filmünk vagy grafikusunk alkotására.



Az aukciós kiállítás szeptember 28-tól október 10-ig tekinthető meg ingyenesen a BÁV Apszistermében (V. ker. Bécsi utca 3.). Szeptember 29-én 17 órakor Badits Marcell, plakátgyűjtő beszél a magyar plakátművészetről. A BÁV az első plakátaukcióját október 13-án 17 órakor rendezi meg. További információk, letölthető katalógus:www.bav.hu/aukcio

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése