2015. szeptember 26., szombat

Dubrovay László összes zongoraművének lemezbemutató koncertje

Dubrovay László összes zongoraművének lemezbemutató koncertje

Helyszín: Pesti Vigadó, Sinkovits Imre Kamaraszínpad
Időpont: 2015.09.28. (hétfő), 19:30 óra

Dubrovay Lászlónak, a Nemzet Művészének, a Magyar Művészeti Akadémia elnökségi tagjának zongoraművei csendülnek fel Balázs János előadásában a Sinkovits Imre Kamaraszínpadon. Közreműködik
Juhász Előd zenetörténész.A szerző :Dubrovay László Kossuth ­ díjas zeneszerző, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem ny. egyetemi tanára.

Képtalálat a következőre: „dubrovay lászló”
(Dubrovay László)                                    

„Pályám során a kezdetektől fogva azon munkálkodtam, hogy elődeim nyomdokain haladva Liszt, Bartók, Kodály útját követve zenémben egyesítsem a magyar hagyományokból származó zenei elemeket a legújabb zeneszerzési technikákkal, hangkutatási eredményekkel, és a hangszerek új játéktechnikai lehetőségeivel. Így
próbáltam egy egyéni hangzású új zenei nyelvet létrehozni. Műveim jelentős részét rádiófelvételen rögzítették, emellett 12 szerzői­ és 39 különböző CD­-n jelentek meg kompozícióim a Hungaroton és külföldi kiadók gondozásában.”


Képtalálat a következőre: „balázs jános zongora”
(BalázsJános)

Aki bemutatja: Balázs János (Liszt és Junior Prima Díjas zongoraművész) fiatalos lendülete kiemelkedő technikai kvalitással és mély zenei megértéssel párosul. Művészi ösztönei biztonsággal vezetik a profizmus legmagasabb fokára. Egyéni zenei látásmód jellemzi előadásait, mely során hangot mer és tud adni saját elképzeléseinek. Hitvallása, hogy a zene csakis a lélek legmélyebb és legőszintébb érzelmeiből születhet meg. A zene iránti igényessége és alázata garantálja a hallgatóság számára a legmagasabb művészi értéket. Koncertjeit hangos siker övezi. A hallgató nem csupán pillanatnyi élmény részese lesz, maradandó értéket vihet magával.
10 éves versenypályafutása alatt Amerika, Ázsia és Európa számos nagy nemzetközi versenyein diadalmaskodott és a világ legnagyobb koncerttermeiben aratott hangos sikert, valamint több díjat is kiérdemelt, mint a Liszt Ferenc­díj, a Junior Príma­díj, vagy az ECHO Rising Star­díj.
Képtalálat a következőre: „juhász előd”
(Juhász Előd)
Aki beszélget: Juhász Előd A Magyar Köztársaság Lovagkereszti Érdemével kitüntetett
zenetörténész, a komolyzene egyik legnagyobb népszerűsítője. A Zenebutik televíziós műsor ikonikus alakja, és számos könyv szerzője.
Először lesz hallható Dubrovay László összes zongoraműve egyben. A koncerten megismerhetjük magát a szerzőt, a művek keletkezését, indíttatását...

„....Parafrázis (1999) A mű azt a romantikus, liszti hagyományt támasztja fel, ami szerint a szerző egy már meglévő műalkotás témáját felhasználva új, igen virtuóz koncertdarabot komponál zongorára. Így népszerűsít operaáriákat, jeleneteket, más zenei műfajokból származó zenei gondolatokat, ugyanakkor az előadónak lehetőséget nyújt briliáns előadói képességeinek bemutatására. A Parafrázisban Faust és Margit szerelmi jelenetének témáit dolgozom fel „Faust, az elkárhozott” című táncjátékomból.”

Műsor:

Öt zongoradarab

Melankolikus darabok

Felhangok

Hommage à Fellini (A clown utolsó álma)

Parafrázis

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése