2017. január 16., hétfő

Ladislav Fuks: Hullaégető
Hiszünk-e az álszenteknek?
2017. február 9-én az Orlai Produkciós Iroda és a Vaskakas Bábszínház együttműködésével Ladislav Fuks Hullaégető című darabját mutatják be Győrben, Gálvölgyi János főszereplésével, Schruff Milán és a Vaskakas művészeinek közreműködésével, Pelsőczy Réka rendezésében. Az előadás 2017. március 8-tól Budapesten a Belvárosi Színházban látható.
Címlap“Karel Kopfrkingl, a prágai krematórium dolgozója a magával és a világgal elégedett tisztességes kispolgár mintapéldánya. A rajongásig imádja feleségét és két gyermekét, nagy buzgalommal és szakértelemmel végzi munkáját, és egyáltalán nem foglalkozik politikával. Ám 1938-at írunk, amikor is Németország elfoglalja a Szudéta-vidéket. Ekkor fokozatosan előbukkan a rendes honpolgár álarca alól az álszent szörnyeteg, a behízelgő hóhér, akinek fel sem tűnik, hogy már egy párhuzamos világrendet szolgál, melynek javáért magától értetődő természetességgel áldozza fel a hozzá legközelebb álló embereket is.”
A 2017-ben is hátborzongatóan aktuális műből a hatvanas években filmet forgattak, amelyben Gálvölgyi János szinkronizálta Kopfrkinglt. Azóta a művész több sikertelen próbálkozást tett a színpadra állítással, hiszen az ország elmúlt évtizedeiben, de leginkább ma a 21.század elején igencsak nagy hasonlóságok fedezhetők fel a politikai motivációban és kommunikációban. Erre eddig nem vállalkozott egy színház sem. Nemrég a színművész Orlai Tiborral egyezett meg a darab bemutatásáról, nem más helyszínen, mint a Vaskakas Bábszínházban, akivel az Orlai Produkciós Iroda már évek óta nagyon jó viszonyt ápol.
A művet színpadra alkalmazta Zádor Margit fordításából, a Veronika- díjas Gálvölgyi Judit.
Az előadást Pelsőczy Réka (képünkön) rendezi, aki az elmúlt években több sikeres előadást rendezett az Orlai Produkciós Iroda keretein belül. Ilyenek voltak, a napjainkban is futó Római vakáció, Bagoly és Cica, az Egy fenékkel két lovat, Hernádi Pont és Mindent Éváról darabok. 
Schruff Milán (képünkön) a 2016 őszén bemutatott Pesti barokk és a Bocs, félrement! előadásban debütált a Produkciónál. 
Gálvölgyi János (és a művet színpadra alkalmazó felesége, Gálvölgyi Judit-képünkön) először látható az Iroda szervezésében. A darab többi szereplője: Szúkenyik Tamás, Ujvári Janka, Ragán Edit, Gergely Rozália, Bora Levente a Vaskakas művészei.
Dramaturg - Zöldi Gergely
Látvány - Kálmán Eszter
Mozgás - Fejes Kitty
Zene - Matisz Flóra Lilli
Báb - Michac Gábor
Maszk - Juristovszky Sosa
Bábkonzulens - Tengely Gábor
Producer - Orlai Tibor

Februári időpontok a Vaskakas Bábszínházban: 2017. február 10 és 11., 19 óra
Budapesten 2017.március 8-án és 27-én a Belvárosi Színházban látható.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése