2017. április 19., szerda

A VILÁGÖRÖKSÉG RÉSZÉT KÉPEZŐ GRÚZ IBERI FÉRFIKAR HAMAROSAN A BAZILIKÁBAN KONCERTEZIK



A(z) iberi2_original.jpg megjelenítése


A világon egyedülálló, polifónikus grúz férfikari éneklés hagyományát őrző 12 tagú grúz Iberi Férfikar (képünkön) - melyet az UNESCO az orális világörökség részévé nyilvánított – másodszorra látogat hazánkba. Április 22-én 20 órakor a tizenöt éves születésnapját ünneplő Szent Efrém Férfikarral tartanak koncertet a hatodik Orientale lumen sorozat keretében a budapesti Szent István Bazilikában. Az ortodox Húsvét alkalmából olyan szerzők művei csendülnek majd fel, mint Boksay, Ljudkevics, Ligeti és Zombola, az Iberi Férfikar pedig a másfélezer éves múltra visszatekintő grúz férfikari éneklés és egyházi hagyomány csodás műveit szólaltatják meg.

Hosszú fekete kabát, fekete bőrcsizma, kés az övön. Nem egy hadsereg közeledik, hanem énekesek: a 12 tagú grúz férfikar, akik Grúzia ősi neve, Iberia után Iberinek nevezték el magukat. Most járnak másodszor hazánkban, így érdemes meghallgatni őket április 22-én 20 órakor a budapesti Szent István Bazilikában, ahol a másfélezer éves múltra visszatekintő, a világon egyedülálló, polifónikus grúz férfikari éneklés és egyházi hagyomány csodás műveit szólaltatják meg. A polifónia olyan szerkezetű zenét jelent, ahol minden szólam önállóan mozog, de úgy, hogy az összhangzás harmonikus egységet ad. Az Iberi Férfikart az UNESCO az orális világörökség részévé nyilvánította.
A(z) Szent Efrém Férfikar.jpg megjelenítése
A hatodik Orientale lumen sorozat keretében a tizenöt éves születésnapját ünneplő Szent Efrém Férfikarral (képünkön) tartanak közös koncertet az ortodox Húsvét alkalmából. Idén különleges módon a katolikus és az ortodox Húsvét egy időpontra esik, de miután Nagyszombaton a hagyomány szerint nem illő vidám dalokat énekelni, ezért tartják a hangversenyt a következő szombaton, április 22-én. Műsorukban olyan szerzők műveit szólaltatják meg, mint Boksay, Ljudkevics, Ligeti és Zombola, valamint a Nagyhét és a Húsvét ünnepköréből merített dalok csendülnek majd fel.

A Magyar Örökség és Budapest Márka díjjal kitüntetett Szent Efrém Férfikar idén ünnepli 15. születésnapját.  A Liszt-díjas Bubnó Tamás által 2002-ben alapított kórus missziójának tekinti a kultúrák közötti párbeszéd kialakítását. Fő céljuk, a bizánci rítusú keresztény világ vokális örökségének kutatása, bemutatása és népszerűsítése mellett az európai kortárs zene új kompozícióinak megszólaltatása és a magyar férfikari hagyomány - Liszt, Bartók, Kodály, Ligeti - ápolása. Énekeltek többek között a King's Singers-szel, Sebestyén Mártával, az Anna and the Barbies-zal, Presser Gáborral, a Budapesti Fesztiválzenekarral, a Moszkvai Pátriarkátus Kórusával és Lalla Salma marokkói hercegnő jelenlétében egyaránt. A Szent Efrém Férfikar vezetője, Bubnó Tamás nemrégiben a magyar nemzeti kultúra, művészi alkotómunka területén végzett kiemelkedő művészi értékteremtő munkája elismeréseként Magyarország Érdemes Művésze díjban részesült.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése