2017. augusztus 21., hétfő

„Csak tiszta forrásból”



Filharmónia Magyarország - Pécs, Budapest, Szeged, Miskolc, komolyzene, klasszikus, koncertek


Gálakoncert a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarával és Énekkarával,
a „Fölszállott a páva” győzteseivel, valamint Szalonna és bandájával.
2017. augusztus 29. (kedd), 19.00 – Pécs, Bazilika nyugati kapu előtti tér

Közreműködik:

Magyar Rádió Szimfonikus Zenekar
Szalonna és bandája
Czifra Táncegyüttes
Magyar Rádió Énekkar
Palerdi András-ének
Zsikó Zoltán-ének
Balga Gabriella-ének
Kubinyi Júlia-ének
Csizmadia Anna-ének
Vezényel: Madaras Gergely
Műsorvezető: Sebő Ferenc


Hol volt hol nem volt, volt egyszer két fiatalember. Felkerekedtek, és bejárták a Kárpát-medencét, hegyen át és völgyön át. Rátaláltak az örökkévaló forrásra, és így lett világra szóló népdalkincs, bartóki életmű és fényesen ragyogó kodályi életpálya. A Filharmónia Magyarország két géniuszunkra, Bartók Bélára és Kodály Zoltánra emlékezik a Fölszállott a páva népzenei és néptánc tehetségkutató verseny augusztus 29-i, pécsigálaműsorával. Az évek óta töretlenül népszerű Püspökvári Zenés Esték keretében idén először egy olyanhelyszín kerül bevezetésre, amely eddig még nem adott otthont koncertnek, de a szakemberek szerint jó akusztikájú a tér.

A pécsi Bazilika(képünkön) nyugati kapu előtti térre nagyszabású szabadtéri koncertet hoz el a Filharmónia Magyarország. Augusztus 29-én, kedden 19 órai kezdettel „Csak tiszta forrásból” címmel a „Fölszállott a páva” népzenei és néptánc tehetségkutató verseny gálaműsorának lehetnek részesei egy kellemes nyári estén.
„Egy sosem látott grandiózus produkció kerül bemutatásra, hiszen egy nagy színpadot állítunk fel a bazilika nyugati bejárata előtt, és egy olyan nagyszabású produkció részesei lehetünk, ahol szimfonikus zenekar, kórus, szólisták, népi zenekar és táncosok lépnek együtt színpadra.” – fogalmazott Szamosi Szabolcs orgonaművész, a Filharmónia Magyarország ügyvezető igazgatója. Hozzátette: „A koncertre a tánc szerelmeseit is várjuk, hisz a nagyszabású koncertre a Czifra Táncegyüttes(képünkön) is különleges produkcióval készül autentikus népviseletben.”


A két ismert zeneszerző, Kodály és Bartók olyan művei szólalnak meg feldolgozásokban, melyek utat találnak azok szívéhez is, akikhez eddig nem állt az közel. A koncert koronájaként egy olyan produkciót láthatnak, ahol a kórus és a zenekar mellett táncosok is közreműködnek, illetve olyan népi hangszerek is szerepet kapnak, mint a cimbalom. A Fölszállott a páva legtehetségesebb résztvevői mellett olyan országosan ismert és közkedvelt művészek is fellépnek, mint Pál István Szalonna és Bandája (képünkön)

a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara és Énekkara (alső képünkön) Madaras Gergely vezényletével. Énekesként közreműködik Palerdi András, Zsikó Zoltán, Balga Gabriella és Kubinyi Júlia és Csizmadia Anna. Az estet ki ismoderálhatná hitelesebben, mint a hazai hangszeres népzenei és táncházmozgalom egyik elindítója, a kiváló népzenekutató, a Kossuth-díjas Sebő Ferenc, a Nemzet Művésze, aki zsűritagként is közreműködött a közmédia által szervezet tehetségkutató sorozatban.
Jegyek kaphatók a Filharmónia Magyarország jegypénztárában (Kodály Központ, nyitva
tartás hétfőtől péntekig 10 és 18 óra között), a www.jegymester.hu oldalon, és a koncert előtt
a helyszínen. További információ awww.filharmonia.hu oldalon található.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése