2015. november 8., vasárnap

Gundel szakácskönyv-új megjelenés

Klasszikus magyar ételek a'la Gundel

 Gundel Károly - Kis magyar szakácskönyv - Magyar - Új borítós

 

E könyvecske 1934-ben először németül, majd angolul, később franciául jelent meg, sőt néhány receptje japánul is. Csak ezek után adták ki magyarul, majd a szerző halála után oroszul, csehül és olaszul.A mű sikerét bizonyítja, hogy első megjelenése óta számos kiadást ért meg, és szakmabeliek, valamint szakmán kívüliek százezrei forgatják szerte a világon.

Képtalálat a következőre: „gundel károly”
A szerző neve ma is jól ismert az egész világon, a hazánkba látogató turisták nagy része biztosan felkeresi az 1910-ben alapított hírneves vendéglőt, a Gundelt. Könyvünk a magyar szakácsművészet legnagyobb példányszámban, legtöbb nyelven megjelent receptgyűjteménye, első kiadása óta több mint negyven kiadást ért meg. A receptgyűjteményt a szerző fiai átdolgozták, modernizálták. 
Képtalálat a következőre: „gundel károly” 
(Gundel Károly)
A kis könyv előszava összefoglalja mindazt, amit e népszerű receptgyűjteményről tudni érdemes; második része Gundel Károly (1883-1956) élettörténetét tartalmazza; a harmadik fejezetben az olvasó Gundel Károly szellemes, jóízű írásaiból talál válogatást, míg a negyedik fejezet könnyen követhető tanácsokat ad a magyaros ízek megteremtéséhez. Ezután következnek az ételleírások, amelyeket számos színes ételfotó illusztrál. Új kiadás, megjelent angolul, németül, magyarul, franciául, olaszul, spanyolul, oroszul és japánul 2002-ben.
Képtalálat a következőre: „gundel károly” 
A Gundel egykor (ugyan olyan ma is)

 

Gundel Károly könyvének első kiadása óta is immár több mint fél évszázad telt el. Azóta is sokat változtak az étkezési, főzési szokások; új élelmiszeripari termékek, új sütő-főző berendezések jelentek meg; új ételkreációk, ízek születtek; az idegenforgalom fellendülése sok tapasztalattal szolgált arra vonatkozóan, hogy melyek a nemzetközi ízlésnek inkább vagy kevésbé megfelelő ételeink; végül az olvasók is sok hasznos észrevételt tettek a könyv használatával kapcsolatban

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése