2016. március 18., péntek

Már keresik a 2017-es év Finnugor Kulturális Fővárosá


 Már lehet pályázni a 2017-es Finnugor Kulturális Főváros címre, melynek célja a finnugor és a szamojéd népek identitásának erősítése, valamint azok együttműködésének elősegítése. A Finnugor Népek Ifjúsági Egyesületének (MAFUN) szervezésében megvalósuló pályázat idén az Észak-Európában, az Észak-Oroszországban, illetve a Közép-Oroszországban élő finnugor népekre koncentrál. Ezúttal a két jelenlegi magyar címviselő, Iszkaszentgyörgy és Veszprém is beleszólhat a végső győztes kiválasztásába.

Képtalálat a következőre: „iszkaszentgyörgy” (képünkön Iszkaszentgyörgy "madártávlatból"

)A 2017-es pályázat bejelentésére csütörtökön Iszkaszentgyörgyön, az észt külügyminiszter, Marina Kaljurand látogatása alkalmából rendezett ünnepségen került sor. „A következő győztes lesz az ötödik finnugor kulturális főváros. Nagyon bízunk benne, hogy olyan régióból kerül ki a nyertes, amelyben eddig még nem volt címviselő” – jegyezte meg Aranyi Péter, a Finnugor Kulturális Programiroda vezetője.

Kik pályázhatnak?


A Finnugor Kulturális Főváros címre falvak, városok, illetve megyeszékhelyek pályázhatnak, kivéve az államalkotó finnugor nemzetek fővárosait, illetve Moszkvát. Emellett idén magyarországi, illetve kárpát-medencei magyar települések sem indulhatnak, mivel jelenleg ebben a régióban található két címviselő, Iszkaszentgyörgy és Veszprém. A Finnugor Kulturális Főváros pályázatot eredetileg 4 éves periódusra (2014-2017) tervezték. Ez idő alatt a győztes pályázók kiválasztásakor minden évben figyelembe veszik a földrajzi rotációt is, melynek köszönhetően lehetőség nyílik arra, hogy mind a négy, finnugor népek által lakott régióból legalább egy település viselhesse a megtisztelő címet.

A kiválasztás menete


Képtalálat a következőre: „veszprém” (képünkön Veszprém "madártávlatból")

A cím odaítéléséről két fordulóban döntenek: a beküldött anyagok közül egy hattagú zsűri választja ki a három legjobb koncepciót és számukra személyes bemutatkozási lehetőséget biztosít. A pályázó falvak és városok a jelentkezési anyagokat május 31-ig nyújthatják be, majd a szakmai zsűri június 15-ig megnevezi a három legjobb pályázatot benyújtó települést. A kiválasztott városoknak és községeknek augusztus 5-én Helsinkiben, a Balassi Intézetben lesz lehetőségük ismertetni elképzeléseiket. A kezdeményezés szimbólumát, a faragott madarat, a tervek szerint az év utolsó hónapjában nyújtja át Iszkaszentgyörgy és Veszprém a 2017-es év Finnugor Kulturális Fővárosának. 

Oroszul és angolul


Képtalálat a következőre: „Obinitsa”   
A pályázók angol és orosz nyelven nyújthatják be jelentkezéseiket, a szükséges dokumentumok pedig mától érhetők el a www.uralic.org weboldalon. A pályázatokat PDF-formátumban a capitals@uralic.org e-mail címre kell elküldeni. A jelentkezőknek egy esztendőt kitöltő programsorozatot szükséges összeállítaniuk, mivel esetleges győzelem estén egy teljes évig viselhetik a Finnugor Kulturális Főváros titulust. A győztesnek emellett angol és saját nyelvű logót is kell készítenie, melyet 2017-ben felhasználhat a különböző információs kiadványokon.

Honnan várják a pályázatokat?


Az idei pályázatra Észak-Oroszországból (Komi-Permják Autonóm Körzet, Jamali-Nyenyec Autonóm Körzet, Hanti-Manysi Autonóm Körzet, Tajmír Autonóm Régió, Tomszki Terület, Krasznojarszki határterület), valamint Közép-Oroszországból (Mordvinföld, Mari köztársaság, Baskíria, Tatárföld, Kirovi Terület, Szverdlovszki Terület és Nyizsnyij Novgorodi Terület), valamint a finnugor világ észak-nyugati régiójából (Észtország, Finnország, Svédország, Norvégia, Lettország, Karéliára, Leningrádi Terület, Tveri Terület, Vologdai Terület, Murmanszki Terület) várják a jelentkezőket.

Magyar zsűritagKéptalálat a következőre: „annela laaneots”  (képünkön Annela Laaneots)
A döntéshozó testületben idén helyet foglal Käbi Suvi, a MAFUN jelenlegi elnöke; Annela Laaneots, a tavalyi címviselő, Obinitsa kommunikációs vezetője, továbbá Szvetlana Kolchurina a MAFUN korábbi alelnöke, valamint Karina Lukin dr., a Helsinki Egyetem nyenyec néprajzkutatója. A zsűrinek ugyancsak tagja Waliduda Dániel, Iszkaszentgyörgy projektkoordinátora, valamint Szoboszlai András, a Veszprémi Finn-Magyar Egyesület elnöke is.

Idén Magyarországé a főszerep


„A MAFUN által életre keltett program olyan nemzetközi, kulturális, civil és gazdasági kezdeményezés, melynek célja, hogy erősítse a finnugor nemzetek és a szamojéd népek identitását, illetve elősegítse azok együttműködését” – hívta fel a figyelmet Aranyi Péter, a Finnugor Kulturális Főváros Programiroda vezetője.

Képtalálat a következőre: „Sztarije Bigi városképek”
A kezdeményezés nemcsak a kulturális-, hanem a gazdasági és a civil kapcsolatok fejlődéséhez is hozzá kíván járulni, mind helyi, mind globális szinten. Az első Finnugor Kulturális Főváros 2014-ben Sztarije Bigi (www.bygy.info) volt, őt követte tavaly az észtországi Obinitsa (www.obinitsa.net). Idén – a kezdeményezés történetében először – Veszprém és Iszkaszentgyörgy megosztva viselheti a Finnugor Kulturális Főváros

Képtalálat a következőre: „Obinitsa” (képünkön Obintsai utcakép)
Az elmúlt két évben a kezdeményezést széleskörű érdeklődés kísérte a finnugor világon kívül és belül egyaránt. A tavalyi Finnugor Kulturális Főváros, a szetuk által lakott Obinitsa saját, valamint a finnugor népek kultúráját is bemutatta az ENSZ Emberi Jogi Fórumának 30. őslakos népekkel foglalkozó tanácskozásán. Az év elején az észt elnök, Toomas Hendrik Ilves is részt vett Obinitsa záróünnepségén, melyen átadták a fából faragott madarat a 2016-os Finnugor Kulturális Fővárosoknak, Iszkaszentgyörgynek és Veszprémnek. „A kezdeményezés turisztikai értékét jelzi, hogy Sztarije Bigit tízezer, Obinitsát pedig több mint 25 ezer látogató kereste fel a finnugor programoknak köszönhetően” – tette hozzá a Finnugor Kulturális Főváros programiroda vezetője.
Képtalálat a következőre: „Sztarije Bigi”

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése