2017. november 16., csütörtök

430 millió forintos forgalom és rekord leütések a BÁV őszi aukcióján



48 millió forintért kelt el Gulácsy Víziója a BÁV őszi aukcióján

Művészettörténeti ritkaságok, nagy áremelkedések, a hazai mellett rendkívül élénk nemzetközi érdeklődés és rekord leütések jellemezték a BÁV őszi, kétnapos aukcióját, amelyet teltházas közönség előtt tartottak november 14-15-én, a MOM Kulturális Központban.

Rekordszámú közönséget vonzottak és nagyon jól mentek a festmények a BÁV őszi aukcióján. Ez nem is meglepő, hiszen az aukció most számos művészettörténeti ritkaságot vonultatott fel. A legmagasabb eladási árat Gulácsy Lajos egyik főműve, a Vízió (képünkön) érte el 48 millió forinttal. Ezt követte Rippl-Rónai József (alább, lent) kedvelt kukoricás korszakából származó, Aratók című képe 45,6 millió forinttal. Szinyei Merse Pál müncheni korszakának most felfedezett túlélője, a Facsoport mezőn című alkotás 36 millió forintért, Egry József Vitorlaigazítója pedig 24 millió forintért kelt el.

Az ékszernap leütéseit a karácsonyi és eljegyzési szezon határozta meg. Különösen kelendőek voltak a magyar piacon viszonylag ritkának számító, nagyobb brillekkel díszített szoliter gyűrűk, amelyek jellemzően millió forint körüli leütéseket értek el. Az árverés legmagasabb eladási árát egy 2 karátos briliánssal díszített gyűrű tudhatta magáénak 4,1 millió forinttal. Népszerűek voltak a drágaköves nyakékek is, egy összesen 8,5 karátnyi, 87 briliánssal ékített, modern darabnak 3,1 millió forintért örülhetett az új tulajdonosa. 

Az ékszernap sztárja az egyik legkülönlegesebb drágakő, a gyöngy volt. Nagyon jól szerepeltek a fehér, tenyésztett gyöngysorok és fülbevalók is, de a tahiti gyöngyös ékszerek iránt is érezhetően megnőtt az érdeklődés. Egy pazar, nagyméretű és kifogástalan színárnyalatú tahiti gyöngysor 1,4 millió forintért kelt el.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése