2016. november 6., vasárnap

Az év aukciója



Rippl-Rónai, Czóbel, Aba-Novák festmények a BÁV Művészeti aukcióján

Az év ékszer- és festmény aukciója startol-minden nap friss hírek!


Az újrafelfedezések aukciója lesz a november 9-10-én megrendezésre kerülő BÁV Művészeti aukció. Bemutatják többek között a Czóbel Béla életmű egyik utolsó hiányzó láncszemét, a több mint 100 év lappangás után előkerült Körhintát (Képünkön). Kalapács alá kerül a modern magyar festészet egyik legeredetibb alakjának, Aba-Novák Vilmosnak két, 50 év után felbukkant mesterműve is. A festményanyagra Rippl-Rónai József kedvelt kukoricás stílusában festett Róma-villája teszi fel a koronát.  A műtárgyanyag Zsolnay Miklós kalandos életű feleségének készített Zsolnay-kandallóval büszkélkedhet. A kiemelkedő keleti műtárgyanyag mellett egy igazi ritkaságot is tartogatnak a szervezők, Vedres Márk itáliai munkásságának egy korai darabja, egy 100 éve eltűnt nagyméretű márványszobor is aukcióra kerül. Az árverés hagyományosan sokszínű ékszeranyagát idén egy, a magyar piacon egyedülálló, 5 karátos briliánssal ékített szoliter gyűrű teszi teljessé.

Rippl-Rónai József most árverésre bocsátott képe A Róma-villa ősszel (képünkön)
a hátoldalán lévő felirat szerint Grünwald Vilmos részére készülhetett. Egész pontosan a házába készülő falképnek volt a terve. A falkép elkészültéről nincs adat, de Rippl-Rónai számos kukoricás kompozícióját éppen ilyen jellegű monumentális képtervként képzelte el. Grünwald annak a gyűjtői, vállalkozói körnek a tagja volt, akik nemcsak Rippl-Rónai művészetének, hanem az egész modern magyar művészetnek is elkötelezett, és anyagilag is rendkívül áldozatkész támogatói voltak. Gyűjteményében olyan alkotók műveivel találkozhattunk, mint pl. Vaszary János, Fényes Adolf, Ferenczy Károly, vagy a régi mesterek közül Lotz Károly.

A festmény Rippl-Rónai kaposvári otthonát, a Róma-villát ábrázolja. Az 1910-es évek elejétől szép számmal készültek a házat, annak kertjét, vagy éppen a művész oda épített műtermét ábrázoló kompozíciók. A jelen festményen, hangsúlyos módon semmi más nincs, mint az épület, a kert és a fák őszies színekben pompázó motívumai. Igazi dekoratív kompozíció, amin semmi narratív elem nem vonja el a figyelmet a színes foltok, motívumok, és a világos vonalvezetésű rajz ritmusáról. A kép pontos datálása kérdéses, de az biztos, hogy a mű Rippl-Rónai nagy kukoricás kompozícióinak idején, nagyjából az 1910 és 1914 közötti években készülhetett.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése