2016. november 10., csütörtök

Közel 10 milliót ért az 5 karátos brillgyűrű

Telt ház a BÁV 69. Művészeti aukciójának első napján

A nagy karátszámú brill ékszerek voltak a sztárok a BÁV őszi aukciójának ékszernapján.  A magyar piacon igazi ritkaságnak számító, 5 karátos briliánssal ékített szoliter gyűrű 9,6 millió forintot ért az új tulajdonosának.


Az árverés első napját élénk érdeklődés, óriási licitharcok és jelentős áremelkedések kísérték. Az utóbbi években megélénkülő, befektetési célú vásárlások az eddiginél is több, millió forint feletti leütést eredményeztek. Ennek köszönhetően a BÁV az elmúlt 20 év legnagyobb ékszeraukciós árbevételével zárta a napot. Főleg a nagy karátszámú brillek értek el szép eredményeket. Az akár eljegyzési célra is tökéletes, nagy brilles szoliter gyűrűk szinte maradék nélkül elkeltek. Különösen népszerűek voltak a fülbevalók, egy több mint 3 karátnyi brillel ékített darabért közel 3 millió forintot fizettek.  
A rubinnal, zafírral és más színes drágakövekkel díszített ékszerek is kelendőek voltak. Egy fehérarany, 7,5 karátnyi smaragddal és további brillekkel ékített fülbevalónak 2,2 millió forintért örülhetett az új tulajdonosa. Nagyon jól szerepeltek az art deco és a történeti ékszerritkaságok. A gyűjtői darabok mellett a férfiórákra is sokan licitáltak, de a modern, márkás designékszerek iránt is érezhetően megélénkült a kereslet. Egy Chimento fehér- és sárgaarany olasz luxuskarkötő és nyaklánc kollekció közel 4 millió forintért kelt el.
Az ezüst műtárgyak számos művészettörténeti ritkaságot vonultattak fel. A komoly licitharcoknak köszönhetően a kollekció szinte minden darabja elkelt. A legnépszerűbbek idén is a szecessziós és az art deco asztali ezüstök voltak, de a legnagyobb leütési árat mégis egy 19. század végi pesti neorokokó kandeláber-pár érte el, ez 3,36 millió forintért talált új otthonra.
A BÁV 69. Művészeti aukciója csütörtökön a festmény- és műtárgynappal folytatódik.  Rippl-Rónai József, Czóbel Béla, Aba-Novák Vilmos sokáig lappangó alkotásai, Zsolnay Miklós fejedelmi kandallója, és egy igazi kultúrtörténeti ritkaság, az i.e. 5400–4600 körül készült, késő Vinča terrakotta figura is árverésre kerül a MOM Kulturális Központban.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése