2016. november 24., csütörtök

Eszenyi Enikő, a Vígszínház igazgatója az UTE éves közgyűlésén

Eszenyi Enikő, a Vígszínház igazgatója is részt vett az UTE, azaz Európai Színházi Unió éves közgyűlésén Portóban, Portugáliában. A 2016. november 18. és 20. között megrendezett eseményen 26 színház képviselői és Silvana Verdiani, az brüsszeli Európai Bizottság kulturális osztályának képviselője is részt vett.

A konferencia első napján kerekasztalbeszélgetést tartottak „Gazdaság, művészet, Európa” címmel, melyet a Portói São João Nemzeti Színház ügyvezető igazgatója, Francisca Carneiro Fernandes moderált. A nap zárásaként a résztvevők Dosztojevszkij Undergroundját tekintették meg a nemzeti színház előadásában.
November 19-én Karl Kraus Az emberiség végnapjai című művét játszották. A 360 perces, három részes előadás bemutatása különleges vállalás a Portói Nemzeti Színház részéről. A kétszáz jelenetből álló, monumentális terjedelmű könyvdráma társadalomkritikájával, emberábrázolásával, az I. világháború leleplezésével majd száz évvel a megszületése után is döbbenetes erővel hat.


November 20-án a közgyűlésen Michal Dočekal (képünkön), az UTE elnöke köszöntötte Silvana Verdianit, a brüsszeli Európai Bizottság kulturális képviselőjét, valamint a 26 színház jelenlévő vezetőit, a Vígszínházé mellett többek között a milanói Picollo Teatro, a moszkvai Maly Theater, a Schauspiel Stuttgart és Teatro di Roma munkatársait. A közgyűlés értékelte az elmúlt évet, elfogadta az éves költségvetést, és megvitatták a 2018-2020-as évek nemzetközi színházi projektjeinek tervezetét, melyekben a Vígszínháznak is komoly szerepet szán az UTE. A fókusz Európa jövője, a politikai atmoszféra elmozdulása szélsőséges irányba, a digitális fejlődés, amely újraformálja kultúránkat és életünket, valamint a klímaváltozás. Eszenyi Enikő igazgató felszólalásában elmondta, hogy a Vígszínház több területen is örömmel részt vesz ebben a programban, hiszen a klímaváltozás témájával már foglalkozik repertoáron lévő előadásában. A jövőben pedig előkészít egy többnyelvű előadást,  amelyhez az UTE számos tagja készséggel csatlakozik.  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése