2017. augusztus 21., hétfő

EGY HÓNAP MÚLVA SZEMREVALÓ FILMFESZTIVÁL!


Német filmes mustra immár hatodik alkalommal

Egy hónap múlva, szeptember 21. és 30. között rendezik idén a budapesti Művész moziban a SZEMREVALÓSEHENSWERT FILMFESZTIVÁLT. A Goethe Intézet, az Osztrák Kulturális Fórum és a Svájci Nagykövetség közös rendezvénye immár hatodik alkalommal hozza el a német nyelvterület új filmjeinek legjavát, eredeti nyelven, magyar felirattal vagy tolmácsolással. 4 tematikus blokkban 18 filmet vetítenek, melyek közül több egészen új megvilágításban foglalkozik fontos témákkal. Az idei év egyik szenzációja a legendás rendező, Fritz Lang életének egy szakaszát bemutató thriller, továbbá látható lesz az első interaktív mozifilm, a Late Shift is, melyben a cselekmény alakulásáról a nézők szavazatai döntenek.  Számos film alkotójával találkozhat is majd a közönség. Egy kisebb válogatást bemutatva Szegeden, Debrecenben és Pécsett is lesz SZEMREVALÓSEHENSWERT!


Szeptember 21-én Fritz Lang életének egy szakaszát bemutató thriller nyitja az idei SZEMREVALÓT, melyben a német nyelvű kultúra nagy emigránsa, az 1976-ban Amerikában elhunyt legendás rendező első hangosfilmjét, az M - Egy város keresi a gyilkost készül leforgatni. Miközben megfigyelhetjük, milyen óriási jelentőségű médiumváltás zajlik az 1930-as évek Berlinjében, egy izgalmas krimi részesei lehetünk. A fesztiválon a közönség az M - Egy város keresi a gyilkost című klasszikust is megtekintheti majd, digitálisan felújított minőségben, valamint bemutatásra kerül egy filmtörténeti ritkaság, az ugyancsak Fritz Lang rendezte Liliom.
A filmnapok egyik legnagyobb szenzációja a tavalyi Tokiói Nemzetközi Filmfesztiválon nagydíjat és közönségdíjat nyert Tegnap virágai című bolondos, romantikus vígjáték, mely a holokauszt feldolgozásának lehetséges módozatairól elmélkedik. A filmből kiderül, mi történik, ha a német genocídiumot olyan emberek kutatják, akik érzelmileg labilisak, származásuk és életmódjuk reménytelenül elválasztja őket egymástól, és mégis egymásba szeretnek.

A Katharina Luther című film a reformáció korának nőképét árnyalja, az Ideges idegenekben pedig két munkanélküli bevándorlónak adja ki magát egy valóságshowban, amiből nem kevés kalamajka adódik. Az idei kínálatban szerepel továbbá a nagy osztrák nevettető, Josef Hader Mérgezett egér (alsó képen) című alkotása, valamint az első interaktív mozifilm, a svájci Late Shift (felső képen) című krimi, melyben a cselekmény alakulásáról egy applikáción keresztül a nézők szavazatai döntenek.

A nagyjátékfilmek mellett dokumentumfilmeket is vetítenek az idei SZEMREVALÓN. A képzőművészet iránt érdeklődők számára igazi csemegének ígérkezik az idei Berlinálén debütáló, Beuys életét bemutató alkotás, míg az irodalom szerelmesei minden bizonnyal kíváncsian pillantanak be Peter Handke Párizs melletti otthonába. Az idén 75 éves Büchner-díjas írót a filmbarátok a Berlin felett az ég forgatókönyvírójaként ismerhetik. 
A Dark Star pedig A nyolcadik utas: a Halál című sci-fi földönkívüli lényeinek megalkotásáért Oscar-díjjal jutalmazott HR Giger (képünkön) különleges világába és házába vezeti el a nézőt.

A filmek egy részét Szegeden, Pécsett és Debrecenben is vetítik majd. 
Teljes program: www.szemrevalofesztival.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése