2016. január 15., péntek

Űrállomás Budapesten? A Millenárison!


 Képtalálat a következőre: „gateway to space” 


Fantasztikus látvány, izgalmas szimulátorok és valódi űrhajós kiképző berendezések várják azt aki ellátogat a Millenáris Park B pavilonjába, a ma megnyílt Űrkiállításra. A tegnapi VIP bemutatón részt vett többek között Farkas Bertalan, az első és úgy tűnik, az egyetlen magyar űrhajós is, aki lapunk kérdésére elmondta, hogy történelmi jelentőségű ez a kiállítás, hiszen vannak eredeti felszerelések (például űrruhák, Holdjáró, Holdkőzet-amit meg is lehet tapintani). De sokak a kiállított részben makettek segítségével ismerkedhetnek meg az űrkutatással.
Képtalálat a következőre: „gateway to space” 
A holdkőzet, amit minden látogató megérinthet

És ahogy a címben írtuk, valóban a MIR  űrállomás egy nagy része is ki van állítva, frenetikus érzés az űrhajósok lakóhelyét felfedezni, az űr wc-t például, de minden egyebet, még egy szobabicikli is van a plafonon, annak aki edzeni akar.
Képtalálat a következőre: „gateway to space” 
A MIR egy része

A rendkívül látványos és szórakoztató űrexpó a tudomány határain is túlmutat, hisz a kiállított dolgok közt ott van a Star Wars főszereplőjének, Darth Vadernek egy 2,02 m magas kellékmásolata is, mert ahogy a kiállítás megálmodói mondják: a Star Wars világa kitalált ugyan, de kiterjeszti az emberi képzelet határait.
Képtalálat a következőre: „gateway to space darth vader”
Vader nagyúr

Interaktív, igazi XXI:századi kiállításról van szó, ahonnan valóban nem hiányzik az interaktivitás, nem csak szimulátorokkal lehet gyakrolni a zéró gravtitációs leszállást, továbbá kipróbálhatjuk, hogy milyen az űrben szerelni és milyen nehézségekkel kell ott még megküzdeni.
Képtalálat a következőre: „gateway to space”
Egy az cűrben használatos szerelő szék, ebből kettő is van, ami kipróbálható, csakúgy, mint az űrhajósok képzéséhez használt forgó-eszköz, amivel a rakéták lezuhanását imitálják, de ez is kipróbálható, csakúgy, mint ahogy be lehet ülni leszálló kabinba és még sok egyéb dolgot is testközelből lehet szemügyre venni, vagy megtapasztalni.
Képtalálat a következőre: „gateway to space”

Sok jó pont a magyar szervezőknek: ugyanis sokan nem tudják, hogy bizony évtizedek óta több magyar intézet is benne van akár amerikai, akár szovjet, vagy más állambeli űrprogramban és majdnem egy egész szekciót szántak azokra a tudósokra akik konstruáltak valamit, A „Gateway to Space” űrkiállítás eredeti utazó anyagát kiegészítendő, a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum Repüléstörténeti és Űrhajózási Gyűjteményének anyagából kiválasztott tárgyak is ott sorakoznak a Millenárison.
Így például látható az az űrkabin, amivel Farkas Bertalan és társa visszatért a Földre, valamint az a holdjáró is, aminek a kerekeit magyar tudósok tervezték.
Képtalálat a következőre: „gateway to space”   

A rengeteg interaktivitás és szimuláció mellett még egy szkafanderbe is beállhatunk, hogy igazi "földi" űrhajósként lefotózzanak a barátaink.

Képtalálat a következőre: „gateway to space”

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése