2015. október 14., szerda

Az év egyik legizgalmasabb filmje:Bíborhegy

Ezen a héten kerül  mozikba Guillermo del Toro legújabb filmje a Bíborhegy


Képtalálat a következőre: „bíborhegy plakát”

A filmről: Miután egy fiatal nő szívét rabul ejti egy csábító idegen, hamarosan egy vérvörös agyaggal borított hegyen álló házban találja magát, amely tele van nyugtalanító titkokkal. Vágy és sötétség, rejtély és őrület övezi az igazság őrzőjét, amit Bíborhegynek hívnak. A gótikus románc alkotója Guillermo del Toro, aki olyan klasszikusokat írt és rendezett, mint az Ördöggerinc és A faun labirintusa, producerként pedig rémisztő thrillereket jegyez (Az árvaház, Mama). Ezúttal ötvözi a lelki terrort az opera fennkölt szépségével, és a horrort a sötét tündérmesék magaslatára emeli. A Bíborheggyel a fékezhetetlen képzeletű rendező látványos kanyarral visszatér ahhoz a műfajhoz, amelynek finomhangolása jelentős részben neki köszönhető. Del Toro átszellemült szerelmi történetet mesél el olyan művészi mozgóképes megoldásokkal, amelyek a műfaj legszebb pillanatait idézik, szemkápráztatóan gazdag látványt, összetett jellemeket és átütő alakításokat tárva a nézők elé, akik székükhöz szegezve képtelenek kivonni magukat a film hatása alól egészen a felkavaró befejezésig.
Képtalálat a következőre: „crimson peak”
(Mia Wasikowska)

A story: A fiatal Edith Cushing (Mia Wasikowska) tehetséges írónő, aki édesapjával, Sir Carter Cushinggal él a New York állambeli Buffalóban a huszadik század elején. Úgy nőtt fel, hogy édesanyja elvesztése kísértette, de a szó szoros értelmében. A fiatal lányon átok ül, képes kapcsolatba lépni az elhunytakkal. Titokzatos figyelmeztetést kap a túlvilágról: óvakodj Bíborhegytől!Edith afféle csodabogárnak számít úri körökben túláradó képzelete miatt, miközben két udvarló is küzd a kegyeiért: gyermekkori barátja, dr. Alan McMichael (Charlie Hunnam) és az ellenállhatatlan Thomas Sharpe (Tom Hiddleston), aki maga is kívülálló. Elfogadja Edithet olyannak, amilyen, s végül elnyeri szerelmét.Edith édesapja titokzatos körülmények között meghal, és Thomas magával viszi a lányt elegáns családi fészkükbe, Allerdale Hallba – az angliai hegyek között magasodó, hatalmas gótikus kúria tele van titokkal és veszéllyel. Alatta egy bánya rejlik, amelynek vérvörös agyaga átsejlik a havon és az egész hegyoldalt megfesti. A hely innen nyerte nevét: Bíborhegy.
Képtalálat a következőre: „crimson peak”
Thomas és Edith azonban nincsenek egyedül. A gótikus kúriában lakik Thomas nővére, Lucille is (Jessica Chastain) – titokzatos és elbűvölő nő, akinek Edith iránti rajongása mögött rejtett cél húzódik meg.Amint Edith berendezkedik új otthonában, Bíborhegy önálló életre kel: a lányt rémlátomások gyötrik és bíborszínű
szellemek kísértik, de Bíborhegy igazi szörnyetege hús-vér teremtmény...Megfejti-e Edith a látomások titkát, mielőtt késő lenne? Mit választ Thomas: a feleségét menti meg, vagy a családját? Mire lesz képes
dr.McMichael, hogy megharcoljon élete szerelméért? És mi történik, amikor Lucille-t utoléri sötét múltja?
Amikor a szerelem őrületté válik, a rémálmok pedig életre kelnek, mindenki, aki betette a lábát Bíborhegyre, halálos veszélybe kerül.Az élő halálcsapda vajon felfedi-e a titkát, vagy örökre megpecsételi sorsukat?

A rendezőröl:

Képtalálat a következőre: „crimson peak”
(Guillermo del Toro-rendező)


GUILLERMO DEL TORO (rendező / forgatókönyvíró / producer) nemzedékének egyik legkreatívabb filmes alkotója, aki művei készítésekor rendszerint több feladatkörben is kipróbálja magát.A mexikói rendező 1993-ban hívta fel magára a figyelmet Cronos című horrorjával, amely több nemzetközi díjat kapott. Ez a filmje, illetve a következő, az Ördöggerinc rendszeresen szerepel a horrorfilmek különféle tízes toplistáin.2004-ben készítette a Hellboy című képregény-adaptációt, amelyet négy évvel később követett a folytatás, a részben Etyeken forgatott Hellboy 2: 

Az Aranyhadsereg (Hellboy II: The Golden Army). Eddigi legnagyobb szakmai sikerét a 2006-os 
A faun labirintusával aratta, amelyet hat Oscar®-ra jelöltek (közte del Torót a legjobb eredeti forgatókönyvért).
Képtalálat a következőre: „a faun labirintusa plakát magyar”
 A film ezenkívül több mint negyven rangos nemzetközi díjat kapott.2013-ban készítette a Tűzgyűrűt, amely több mint 400 millió dolláros összbevételt hozott. Előkészületben van a folytatás, sőt a rendező nem zárja ki a harmadik rész lehetőségét sem.Del Toro executive producere volt a világsikert aratott Mama című horrornak, amelynek Jessica Chastain volt a főszereplője, kiváló munkakapcsolatuk innen datálható. Egyik producere volt a szintén mexikói Alejandro Alfonso Inarritu Bjutiful című drámájának, és részt vett a három Hobbit-film forgatókönyvének
megírásában is.Ami az animációs filmeket illeti, a DreamWorks égisze alatt executive producere volt a Kung Fu Panda 2-nek, a Csizmás, a kandúrnak és Az öt legendának (Rise of the Guardians).
Képtalálat a következőre: „crimson peak”
(Guillermo del Toro-rendező)

Behind the screen-interjú a rendezővel:


„A Bíborhegy A faun labirintusa párja a kísértethistória műfajában – magyarázza del Toro, hogyan lehetne besorolni új alkotását. – Különböző műfajok elegyednek benne, és az egészet az fogja össze, hogy a hagyományos kísértethistóriát klasszikus minőségében és szépségében tálaljuk.”

A forgatókönyv írása közben del Toro és Matthew Robbins olyan örök klasszikusokból merítettek ihletet, mint Emily Brontë Üvöltő szelekje, Charles Dickenstől A szép remények, Daphne du 
Maurier-től A Manderley-ház asszonya és Anya Setontól a Dragonwyck, amelyekben a felszín alatt mindig horror rejtőzik.
Képtalálat a következőre: „crimson peak”
 „A gótikus románcban kapunk egy hatalmas szerelmi történetet, vannak benne természetfeletti elemek és igazán ijesztő jelenetek, és ha mindezeket elegyítjük, elképesztően gyönyörű és látványos filmet kapunk” – magyarázza del Toro.A rendező ebből a műfajból olyan alkotást tud kihozni, amelyben előfordulhatnak szellemek és omladozó kastélyok és horrorfilmes csapdák, de az egésznek egy klasszikus szerelmi történetben kell gyökereznie, amelynek középpontjában egy szűzies karakter áll, aki miután feltár valamilyen titkot, kincset, sötét titkot, bizonyos átalakuláson megy át”. A Bíborhegyben a love story komor fordulatai ellenére Thomas és Edith bimbózó románcának megmarad a lírai minősége. Ám ha a szerelem az őrület egyik formája, a történet minden fontos szereplőjének áldozatául kell esnie.A Bíborhegy del Toro szerint „a tündérmesék közül a legkomorabb történet”, és a klasszikus recept tartalmazza az egyik szereplő felnőtté érését. „Megtalálható az Alice Csodaországban meséjében, a Hókirálynőben, Oscar Wilde több művében és Andersen számos más alkotásában is. Az egyik cél, hogy a karakter elnyerje függetlenségét; a beavatási rítusok a sötétség birodalmán keresztül vezetnek, földrajzi téren át, keresztül az óceánon, le az alvilágba.”Del Toro egyik kedvenc gótikus románca egy kevésbé ismert darab, a 19 században alkotó Joseph Sheridan Le Fanu munkája, a Silas bácsi, amely sűríti a műfaj összes gonoszságát, borzalmát és felkavaró érzelmét. „A Bíborhegy a szívem mélyén hihetetlenül közel áll a Silas bácsihoz” – árulja el a rendező. 
Képtalálat a következőre: „crimson peak”
(a rendező a főszereplőket instruálja)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése