2015. október 2., péntek

Mentőexpedíció-a mozikban

Matt Damon Budapesten forgatott filmje már a mozikban





Ezen a héten érkezik végre a mozikba Matt Damon főszereplésével a várva várt Mentőexpedíció . A filmet, - melyet nagy részben hazánkban forgattak - kiemelkedő lelkesedéssel fogadta a sajtó is világszerte. A Rotten Tomatoes kritikai oldalon kimagasló 94%-os értékelést kapott*. Ridley Scott, a sci-fi nagy mestere ezúttal Andy Weir bestseller könyvét (A marsi) vette alapul, hogy elmesélje egy a Marson egyedül ragadt férfi történetét látványos környezetben, illusztris szereplőgárdával. A film főszerepei között remek neveket találhatunk:Matt Damon mellett, feltűnik Jessica Chastain, Kate Mara, Kristen Wiig, Chivetel Ejiofor, Jeff Daniels és Sean Bean is. De feltűnnek a filmben olyan magyar színésznők is, mint Bogdán Lili és Oroszlán Szonja.

A Marson hatalmas homokvihar készül. A NASA űrhajósai biztonsági okokból azonnal elhagyják a bolygót: halott társuk testét sincs már idejük megkeresni.
Nem is találnák. Mark Watney (Matt Damon) ugyanis nem halt meg; csak a szkafanderébe épített adó meghibásodása miatt hiszik a többiek, hogy nem élte túl az első szélrohamokat.
A mérnök-botanikus mindent elkövet a túlélése érdekében: gépeket szerkeszt, élelmiszert termel, vizet gyárt, és amikor a Földi irányítók felfedezik, hogy él, felkészül a mentőexpedíció fogadására.
De az expedíció négy év múlva érkezik, méghozzá az ellenséges bolygó egy egészen másik pontjára. Neki 3200 kilométert kell utazni, hogy fogadhassa őket: egyedül, megfelelő felszerelés nélkül, végtelen magányban.

London Premier összefoglaló - https://www.youtube.com/watch?v=2z2z2rqwpDs

A Torontó Nemzetközi Filmfesztivál szerencsés nézőin kívül még senki nem láthatta Ridley Scott új, különleges űrfilmjét, a Mentőexpedíció-t (The Martian, hazai bemutatató: október 1.), melyben Matt Damon egy baleset következtében magára marad a Marson – és megpróbál életben maradni. A Földön sehol nem vetítik még a filmet… de a Földön kívül már igen. Az orbitális pályán keringő Nemzetközi Űrállomás hat lakója (két amerikai, három orosz, egy japán űrhajós) már végigizgulhatta Matt Damon és a megmentésével próbálkozók kalandjait. Az űrhajósokat, úgy tűnik, egyáltalán nem zavarta, hogy egy katasztrofális űrbalesetről szól a házimozijuk – vetítés után lelkes tweeteket küldtek szét a világba.
Az esetet még izgalmasabbá teszi, hogy az egyik asztronauta, az 51 éves, 12 hónapra a súlytalanság körülményei közé küldött Scott Kelly kutatási feladata, hogy a hosszú időn át különleges körülmények között élő szervezetről gyűjtsön adatokat – egy nem is olyan távoli Mars-expedíció céljára.
Ridley Scott és a Mentőexpedíció talán nem is olyan sokkal előzte meg a korát.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése