2016. április 14., csütörtök

A Szent Efrém Férfikar május 1-jén koncertet ad a Szent István Bazilikában

Képtalálat a következőre: „Szent Efrém Férfikar”
Az orthodox Húsvét alkalmából, 2016. május 1-jén, vasárnap 20.00 órakor a Szent Efrém Férfikar(képünkön)  Húsvét Bizáncban címmel koncertet ad a Szent István Bazilikában, ahol görög-bizánci és bolgár himnuszok, görögkatolikus énekek, Csajkovszkij, Csesznokov, Dukay, Gjeilo, Lvovsky, Stravinsky és Zombola művek csendülnek majd fel. Az Orientale lumen – Kelet világossága sorozat következő koncertjén közreműködik Kocsis Fülöp érsek-metropolita és a Lautitia Kóruscsalád is.
A Szent Efrém Férfikar utolsó koncertje ebben a szezonban június 19-én lesz majd szintén a Bazilikában, melyen a világhírű libanoni énekesnő, Abeer Nehme is fellép.

Képtalálat a következőre: „Szent Efrém Férfikar”
Orientale lumen – Kelet világossága. Szent II. János Pál enciklikájának címét kölcsönözte mottóul a Szent Efrém Férfikar a budapesti Szent István Bazilikában 2011-ben elindított hangversenysorozatához, mely mára Budapest egyik legkedveltebb egyházzenei eseményévé nőtte ki magát. Május 1-jén görög-bizánci és bolgár himnuszok, görögkatolikus énekek, Csajkovszkij, Csesznokov, Dukay, Gjeilo, Lvovsky, Stravinsky és Zombola művek csendülnek majd fel a Szent István Bazilikában. Közreműködik: Kocsis Fülöp érsek-metropolita és a Lautitia Kóruscsalád (Szent Efrém Iskola - Debrecen, műv.vez.: Nemes József)

A Szent Efrém Férfikar 2002-ben alakult meg, s az utóbbi években Magyarország egyik legnépszerűbb vokális együttesévé vált. Alapítója és művészeti vezetője a Liszt-díjas Bubnó Tamás. Az együttes tagjai kivételes hangi adottságokkal és zenei képzettséggel rendelkező énekesek.

Képtalálat a következőre: „Szent Efrém”
Az együttes névadójáról, Szír Szent Efrémről (képünkön) (306-373) – akit már kortársai a „Szentlélek hárfája” megtisztelő címmel illettek – feljegyezték, hogy énekei, himnuszai sok embert vezettek vissza az „igaz útra”. A Szent Efrém Férfikar fő célja a bizánci rítusú keresztény világ vokális örökségének kutatása, bemutatása és népszerűsítése, a bizánci zene szépségének és misztériumának megismertetése elsősorban a magyar, valamint az európai közönséggel.

Ugyancsak nagy hangsúlyt helyez az európai kortárs zene új kompozícióinak megszólaltatására és a magyar férfikari hagyomány (Liszt, Bartók, Kodály, Ligeti) ápolására. A kórus gyakori fellépője Európa legfontosabb zenei központjainak és fesztiváljainak, rendszeres résztvevője a Budapesti Tavaszi Fesztiválnak.

Képtalálat a következőre: „Abeer Nehme”
Az Orientale lumen – Kelet világossága sorozat idei utolsó koncertje a Pünkösdi hangverseny lesz a Szent István Bazilikában június 19-én 20 órakor, melyen a világhírű libanoni énekeső,
Abeer Nehme (képünkön) is fellép.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése