2016. április 23., szombat

IMAGING KOREA

Képtalálat a következőre: „hopp ferenc”


KOREA DOKUMENTUMFOTÓKON

– EMBEREKEN, TÁJAKON ÉS IDŐN TÚL

A Koreai Kulturális Központ és a Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum közös

kiállítása

2016. május 6. – augusztus 28.

Képtalálat a következőre: „koreai kulturális központ”
A Koreai Kulturális Központ és a Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum közös időszaki kiállításának művészeti formanyelve a kortárs dokumentumfotó, melyet most először, Korea hét neves fotográfusának 125 alkotásán keresztül ismerhet meg az európai közönség. KANG Woongu, KWON Taegyun, KIM Jungman, PARK Jongwoo, LEE Gapchul, CHO Daeyeon és SEO Heunkang koreai fotóművészek utazó kiállítása

Európában hat helyszínen kerül bemutatásra az adott ország Koreai Kulturális Központjával együttműködésben. A vándorkiállítás első állomása Budapest, melyet Berlin, Varsó, Brüsszel, Asztana és Madrid követ.

A Korea dokumentumfotókon – Embereken, tájakon és időn túl című vándorkiállítás anyagát SEOK Jaehyun, a Daegu Future College professzora állította össze. A tárlat az 1970-es évektől napjainkig eltelt több mint negyven évben készült fotográfiákat vonultat fel, de valójában ennél jóval tágabb időkeretet is felölel. Korea múltja, jelene és jövője sűrűsödik össze hét kiváló, egyéni karakterű fotográfus munkáiban. Az évszázados történelmi emlékek, az állandóan mozgásban lévő, de a változásban is állandóságot nyújtó táj és a benne élő emberek adják azt a vizuális tartalmat, melyet mind a hét fotográfus egyéni látásmóddal közelít meg. Témáikat és eszközeiket ehhez gondosan megválasztják. Egyaránt láthatunk palotákat, kolostorokat, történelmi helyszíneket, vidéki falvakat, a demilitarizált övezetet és a hétköznapok színtereit.
A koreai gondolkodás és művészet e sajátosságai jelennek meg a Hopp Múzeum kiállításán: egy intimebb környezetben, a belső kiállítóterekben helyezkednek el az emberábrázolások, falusi életképek, a múzeum kertjében pedig a mai modern nagyvárosok és kolostorok világát megjelenítő művekkel folytatódik a tárlat.
Képtalálat a következőre: „KANG Woongu”
KANG Woongu (képünkön) és KWON Taegyun képeinek vitathatatlan ereje abból fakad, hogy egészen közel kerülnek ábrázoltjaikhoz, míg LEE Gapchul szinte teljesen azonosul is velük. KIM Jungman újra felfedezi Koreát és festői magasságokba emeli a tájat, PARK Jongwoo pedig az Észak- és Dél-Koreát elválasztó demilitarizált övezet különleges élővilágát, az emberi tevékenység nyomait viselő, de egyúttal az onnan kirekesztett emberi élet nélküli természetet láttatja.
Képtalálat a következőre: „KANG Woongu”KANG Woongu fotója

Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum | 1062 Budapest, Andrássy út 103. | +36 1 322 8476 |

Koreai Kulturális Központ | 1024 Budapest, Csörsz u. 49-51. | + 36 1 550 0240 | www.koreaikultura.hu

Mindezek a témák olyan személyes megközelítést igényelnek, melyre egy utazónak aligha volna lehetősége. A vándorkiállítás első helyszínéül szolgáló Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeumnak az ad különös jelentőséget, hogy névadója maga is világutazó volt. Hopp Ferenc amatőr fényképészként szintén készített fotográfiákat utazásai során.

Képtalálat a következőre: „hopp ferenc” (képünkün: Hopp Ferenc)
Harmadik világ körüli útja alkalmával, 1903-ban Koreában is járt. A látnivalókat nagy kedvvel, őszinte érdeklődéssel, de messziről rögzítette: elsuhanó tájat a vonat ablakából, utcán sétáló embereket. Tapintata, nehogy bárki érzékenységét is sértse, valamint a korabeli Koreára jellemző idegenektől való távolságtartás nem engedte közel az ábrázoltakhoz.

A jelen kiállításon szereplő művek kifejezőereje viszont éppen abban a közelségben rejlik, melyet igazán csak egy koreai fotós képes elérni. Ezért olyan őszinte a kép, melyet most Koreáról megismerhet a látogató.

A kiállításhoz kapcsolódó előadások, sétáló tárlatvezetések, családi napok, workshopok, múzeumpedagógiai foglalkozások lehetőséget adnak a látogatók számára, hogy elmélyítsék ismereteiket Korea értékeiről és kultúrájáról.

Imaging Korea | Korea dokumentumfotókon – Embereken, tájakon és időn túl

2016. május 6. – augusztus 28.


Képtalálat a következőre: „hopp ferenc múzeum”
Helyszín: Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum (1062 Budapest, Andrássy út 103.)

www.hoppmuseum.hu

Nyitva tartás:

kedd–vasárnap: 10:00–18:00

Belépőjegy

Teljes árú (felnőtt): 1000 Ft

Ifjúsági jegy (6–26 éves kor között), nyugdíjas jegy (62–70 éves kor között): 500 Ft

Családi jegy (2 felnőtt és gyermekeik részére): 2300 Ft

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése