2016. április 17., vasárnap

Roger Waters vissaztér

Képtalálat a következőre: „roger waters”
Köpködő rajongó inspirálta A Fal megszületését

5 dolog, amit nem tudtál a világ legjobb koncertjéről

Képtalálat a következőre: „roger waters the wall”
A Pink Floyd úttörő The Wall, vagyis A Fal című rockoperája 1979-ben stúdióalbumként, később színpadi produkcióként, élő albumként és mozifilmként is megjelent. A 2010-2013-as, Roger Waters nevével fémjelzett turné április 22-től DVD-n és digibook formában is elérhető, rajta különleges interjúkkal és a legendás show-val, amit korának leglenyűgözőbb és legösszetettebb színpadi produkciójának tartottak.

Íme öt izgalmas dolog, amit nem biztos, hogy tudtál A Falról.

Képtalálat a következőre: „roger waters the wall”
Roger Waters egyszer úgy nyilatkozott, hogy a tízéves turnézás alatt a Pink Floyddal népes közönség előtt játszottak. Nagy részük tényleg kíváncsi volt rájuk, de a többieket csak a sör érdekelte. Emiatt egyre jobban elidegenedett a közönségtől, úgy érezte, hogy amolyan láthatatlan fal van közöttük, és ez ihlette a konceptalbumot. Egyes források szerint A Fal megszületéséhez az is hozzájárult, hogy a kanadai turnéjuk alatt az egyik rajongó feljutott a színpadra és leköpte őt.

Az eredeti produkció

Egy hónappal azután, hogy a Pink Floyd elkezdte készíteni az albumot, a munka megkezdődött a színpadi produkció dizájnjával is. Az első élő koncert 1980 februárjában volt, amely során egy 12 méter magas falat tégláról téglára építettek fel a show alatt. A látványt hatalmas felfújható figurákkal is fokozták – amelyek később a zenekar védjegyévé is váltak – valamint különféle animációkat is a falra vetítettek.

A Fal megszületése egyben a Pink Floyd végét is jelentette, miután Roger Waters és Richard "Rick" Wright között az 1979-es felvételek alatt egyre jobban elmélyült a szakadék. Waters végül kilépésre kényszerítette a billentyűst, később pedig ő maga is kiszállt a zenekarból, amelynek a vezetője így David Gilmour gitáros lett. Waters miután kirúgta Wrightot, később szerződéses megállapodás keretében visszahozta az egyébként veszteséges turnéra. Ennek köszönhetően a billentyűs volt a Pink Floyd egyetlen tagja, aki nem veszített pénzt a koncertkörúttal. A zenekar teljes jogú tagja ugyanakkor csak az 1994-es The Division Bell idején lett.

Képtalálat a következőre: „roger waters the wall”
Roger Waters: A Fal


Bár a Pink Floydból kiszállt, A Fal jogai ugyanakkor Roger Watersnél maradtak. Ennek köszönhető, hogy 1990-ben Berlinben, a Potsdamer Platzon, Németország újraegyesítésének ünnepén előadhatta a teljes albumot, 2010 és 2013 között pedig turnéra indulhatott a valaha volt legnagyobb és legösszetettebb színpadi show-val.

A Roger Waters: The Wall világturné 2010. szeptember 15-én indult Torontóban és az Észak-amerikai
Quebec City-ben ért véget 2012. július 21-én, 2013 nyarán pedig újra visszatért Európába - hazánkban a Puskás Ferenc Stadionban láthatták a rajongók. A legemlékezetesebb felvételeket és interjúkat tartalmazó izgalmas, őszinte road movie április 22-től DVD-n és duplalemezes extra változatban is elérhető a Bontonfilm Magyarország forgalmazásában olyan extrákkal kísérve, mint az athéni vagy a Buenos Aires-i koncertek eseményei.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése