2016. április 4., hétfő

Kiosztották a negyedik Friss Hús rövidfilmfesztivál díjait

Képtalálat a következőre: „friss hús 2016”
Múlt szerdától szombatig mutatták be a Toldi moziban a Friss Hús 4.0 rövidfilmfesztivál versenyprogramjába beválogatott  magyar és  nemzetközi rövidfilmet. A fesztivál utolsó napján, vasárnap ismétlő vetítéseken lehet megnézni a fesztiválon vetített magyar filmeket. Vasárnap 16.30 órakor adták át a fesztivál díjait.


A díjnyertes alkotások:
Képtalálat a következőre: „Bucsi Réka: LOVE”
  • Ferenczik Áron: Szabó úr (legjobb magyar rövidfilm)
  • Bucsi Réka: LOVE (legjobb magyar animáció)
  • Fyzal Boulifa: Rate me (legjobb nemzetközi rövidfilm)
  • Deák Kristóf: A legjobb játék (Lovas Nándor-díj – a pitchfórum legjobb filmterve)

A zsűri külön kiemelte a következő alkotásokat:

Az élőszereplős szekcióban:
  • Oláh Kata: En passant (a műfajok közti átmenet határán megmaradó, dokumentarista jellegű ábrázolásmódjáért)
  • Szilágyi Fanni: Fehér farkas (a befogadóra tett erős hatásáért)

Az animációs szekcióban:
  • Kopasz Milán: Beyond (aprólékos, minden részletre kiterjedő képi világáért)

A Daazo.com továbbá kiemelte a Mindenki című filmet, Deák Kristóf alkotását (az esztétikumot előtérbe helyező és a hatalom és a gyermekek viszonyát érzékletes módon bemutató ábrázolásmódjáért).


A március 30. és április 3. között megrendezett negyedik Friss Hús rövidfilmfesztivál vetítései szinte kivétel nélkül telt házasak voltak. A budapesti közönség figyelme mellett egyre nagyobb nemzetközi érdeklődés is övezte a fesztivált, ahol minden filmet angol felirattal vetítettek.

Képtalálat a következőre: „Ferenczik Áron, Szabó úr”
A magyar versenyszekció zsűri döntését vasárnap délután, a Toldi mozi nagytermében rendezett ünnepélyes díjátadón jelentették be. A zsűri tagjai Tomasz Sliwinski Oscar-díjra jelölt lengyel filmrendező, Marija Milovanovic, az Oscar-jelölő Vienna Independent Shorts filmfesztivál menedzsere és  Szirmai Gergely videoblogger, filmkritikus volt. A magyar válogatásban a legjobb rövidfilmnek járó díjat Ferenczik Áron alkotása, a Szabó úr című film kapta, amely egy érzékek nélkül élő férfi különös életét mutatja be 19 percben. „A film több szinten működik: egyaránt közvetít erős személyes és társadalmi üzenetet, valamit erős politikai tartalmat is hordoz” – fogalmazott a zsűri, továbbá kiemelte az operatőri munka minőségét és a remek színészi alakításokat.


A legjobb magyar animáció Bucsi Réka LOVE című, a szerelmet haikuszerű jelenetekben felvillantó, 14 perces lírai alkotása lett. „Egyszerűen csodálatos” – mondták a zsűri tagjai.

Az NMHH Médiatanácsa által felajánlott díj mindkét film esetében 500.000 forint.  

A nemzetközi szekció zsűrijének tagjai Petr Horák, az prágai székhelyű iShorts rövidfilmes platform alapítója és Gyenge Zsolt filmesztéta volt. Az általuk kiválasztott, 1000 euró díjazásban részesülő legjobb nemzetközi rövidfilm a Rate me című 17 perces alkotás, Fyzal Boulifa brit rendező műve lett.

„A zsűrit lenyűgözte a film nyers és experimentális formanyelvének radikalitása. Az a mód, ahogyan az új média működési logikája megtermékenyíti a film képi világát, mellbevágó vizuális tapasztalatot eredményez, ráadásul egyúttal az internetes kommunikáció emberi viszonyokra tett hatásába is bepillantást enged.” – hangzott az indoklás.


A második magyar pitchfórumra péntek délelőtt került sor a Toldi moziban, ahol a fórumra kiválogatott, fejlesztés alatt álló rövidfilmek terveit (pitcheit) mutatták be a filmek alkotói. A beérkezett több mint 60 pályázatból a kiválasztott tervek szakmai zsűri előtt mutatkoztak be, melynek tagjai Deák Dániel Daazo-alapító, Kovács Gábor producer, Köbli Norbert forgatókönyvíró és Taschler Andrea producer voltak. Az eseményt Áprily Zoltán, a Daazo.com társalapítója moderálta. A 300.000 forintos nyereményt, amely filmszakmai felajánlásokból állt össze, Deák Kristóf A legjobb játék című filmterve kapta. A zsűri díjazta az izgalmas témaválasztást, a projektben rejlő ígéretes vizuális koncepciót, illetve a prezentáció magas minőségét. Az elismerést a szervezők a fiatalon elhunyt producerről, Lovas Nándorról nevezték el.

A filmek jelenetképeit és a díjátadó fotóit az alábbi linken lehet letölteni:

A fesztivál fotóit a Friss Hús Facebook-oldalán találjátok.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése