2016. április 12., kedd

Versmondó verseny

A Nemzeti Színház és a Magyar Versmondók Egyesülete a Kárpát-medencét felölelő, felmenő rendszerű, rendhagyó versmondó versenyt hirdet, valamennyi korosztály számára a nem hivatásos versmondók részére.

A verseny elsődleges célja a hagyományos vers- és prózamondó találkozó mellett a klasszikus és kortárs költészet újszerű tolmácsolása, a költészet és a versmondás népszerűsítése. A verseny egyik védnöke maga a Nemzeti igazgatója, Vidnyánszky Attila. A zsűri tagjai a Nemzeti Színház és a Magyar Versmondók Egyesületének művészei, szakemberei: Bakos-Kiss Gábor színművész; Kiss László rendező; Lutter Imre előadóművész, producer; Nagy-Kálózy Eszter színművész és Szabó Lászlókommunikációs szakértő.

A verseny elsődleges célja a hagyományos vers- és prózamondó találkozó mellett a klasszikus és kortárs költészet újszerű tolmácsolása, a költészet és a versmondás népszerűsítése.A VERSeny menete

Az első forduló (versmondás videofelvételen):
eredményhirdetés: 2016. május 31.: A költészet havát követően
(nevezési határidő: 2016. május 15. Pünkösd hétfő)
Elsőként minden versenyző két, általa szabadon választott magyar költő már megjelent versével nevezhet be, amelyek közül egyet kell az első fordulóban beküldeni, méghozzá a 21. század vizuális eszközeit is alkalmazva, önállóan, telefonnal és/vagy kamerával rögzített vágatlan videóval. A videot a youtube videomegosztó portálra kell feltölteni azzal a címmel, hogy „nemzeti VERSeny - versvideo", és a video linkjét kell, hogy elküldjék a nemzetiverseny@gmail.com címre. A felvett vers időtartama lehetőleg ne haladja meg a 3 percet. Szakmai zsűri juttatja tovább a legjobbnak vélt versenyzőket a következő fordulóra, egy adott pontszámmal, míg a közönség is beszavazhat vigaszágon három versenyzőt. Az eredményhirdetés napja május 31. A nevezési lap és a video beküldési határideje: 2016. május 15., Pünkösd vasárnapja.

A második forduló (versek videoklipben):
2016. augusztus 20.: az államalapító Szent István király ünnepe
beküldési határidő: 2016. augusztus 10.
A továbbjutott versenyzők az általuk választott és a nevezési lapon megjelölt másik verset kell, hogy feldolgozzák, immár videoklip formájában, amelynek hossza legfeljebb 5 perc. A videoklipet a youtube videomegosztó portálra kell feltölteni azzal a címmel, hogy „nemzeti VERSeny - videoklip", és annak linkjét kell, hogy elküldjék a nemzetiverseny@gmail.com címre. A videoklip formájára vonatkozóan nincs kitétel, sem a képi világot, sem a zenei és más audio eszközöket tekintve. Szakmai zsűri juttatja tovább a legjobbnak vélt versenyzők alkotásait a következő fordulóra, egy adott pontszámmal, míg a közönség is beszavazhat vigaszágon egy versenyzőt. A továbbjutott versenyzők számára a versklipek beküldési határideje: 2016. augusztus 10., eredményhirdetés augusztus 20-án.

A harmadik forduló (élő döntő, versvideokkal):
2016. november 13.: a magyar nyelv napja
Az élő döntőbe bejutott versenyzők a Nemzeti Színházban adják elő az első fordulóban, vágatlan videón beküldött verset.
Díjakat az élő döntő versenyzői kapnak: a komoly pénzjutalmak mellett értékes különdíjakban részesülnek a legjobbak. Emellett minden élő döntős versenyző emléklappal és tárgyjutalommal térhet haza, emellett a zsűri arany-, ezüst- és bronzminősítéseket nyújt át a versenyzőknek.
 
I. díj: 100.000 Ft
II. díj: 75.000 Ft
III. díj: 50.000 Ft
 
Az első három helyezett - a Nemzeti Színházban - a döntő estéjén gálán lép fel, emellett egy-egy videokamerát is ajándékba kap. Minden döntőbe jutott versenyző egy-egy tabletet kap ajándékba.
 
A második forduló versenyzőinek versfilmjei automatikusan bekerülnek a Kaleidoszkóp nemzetközi VersFesztivál, valamint a Bujtor István Filmfesztivál versenyprogramjába is, a díjazott film alkotója pedig jutalmat kap.
 
A tájékoztatás nem teljes körű,
részletes információ és nevezési lap a nemzeti VERSeny hivatalos oldalán található:
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése